Stefaan Casteleyn (Merit Capital): “Toch nog een goed jaareinde op de beurzen?
Tot nog toe lijkt het er niet op dat 2010 als een goed beursjaar de geschiedenis zal ingaan. Zo staat de toonaangevende Eurstoxx 50 index sinds begin dit jaar nog steeds met een kleine 9 % in het rood. De Amerikaanse beursindexen staan in dollar eveneens enkele procenten negatief. Voor de Europese beleggers is er dankzij de zwakke euro hier wel een kleine winst op te tekenen. Toch is dit duidelijk geen grand cru beursjaar. Of krijgen we toch nog een overwachte eindejaarrally ? Er zijn volgens ons enkele redenen waarom het onverwachte zich toch zou kunnen voordoen.
Stefaan Casteleyn (Merit Capital): “Beginnen we met de bedrijfsresultaten. Van de 344 leden van de S&P 500 die hun resultaten over het tweede kwartaal hebben bekendgemaakt, heeft liefst 75 % het beter gedaan dan verwacht. Ook in Europa en zeker in Azië overheersen de positieve verrassingen op de negatieve. Deze sterke winsten zijn niet enkel het gevolg van een strikte kostencontrole doch zijn ook steeds meer het gevolg van reële toenames van volumes.”
Betreffende de macro-economische toestand zijn de gegevens verdeeld. Terwijl de vrees voor de double dip sterk aanwezig is, blijkt dat de Duitse economie net het beste kwartaal sinds de Duitse hereniging achter de rug heeft. De Duitse groei kwam in het tweede kwartaal met 2,2 % fors beter uit dan de 1,3 % die verwacht was. Het Duitse wirtschaftswunder kan niet over heel Europa doorgetrokken worden maar er is reden om aan te nemen dat de Duitsers hun aloude rol van economische locomotief van Europa weer opgenomen hebben.
Casteleyn: “Het probleem dat de markten tijdens het eerste halfjaar vooral parten heeft gespeeld, is de vrees dat vele overheden niet langer hun schulden zullen kunnen terugbetalen. Ook al kunnen we dit probleem jammer genoeg niet onder tafel vegen, toch is de nuchtere vaststelling op dit ogenblik dat geen enkele staat daadwerkelijk tot een schuldherschikking is moeten overgaan. Spanje heeft zeer belangrijke doorrol-operaties op zijn schulden kunnen doorvoeren en zelfs Griekenland, het land waarvan de meeste waarnemers nog steeds een schuldherschikking verwachten, heeft tot nog toe alles netjes kunnen financieren en het lijkt er toch wel sterk op dat dit ook in de volgende periode het geval zal zijn. Ondertussen bulkt het overal van de cash. Europese bedrijven hebben 500 miljard euro cash op de balans, Belgische particulieren 200 miljard euro op spaarboekjes, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen hebben veel meer liquiditeiten dan enkele jaren geleden. Uiteindelijk zal die cash toch in beweging moeten komen. Wanneer de beleggers zullen aanvoelen dat de overheden niet in faling gaan, dat het economische herstel misschien vertraagt maar toch blijft aanhouden en de bedrijven mooie winsten blijven maken, is er slechts één richting voor al die cash: naar de aandelenmarkten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier