Stefaan Casteleyn (Merit Capital): “De beurskoersen stijgen op een muur van zorgen”

Het is opmerkelijk hoe sterk de markten zijn gebleven in een periode met twee belangrijke externe schokken. Enerzijds de letterlijke schok van de Japanse aardbeving met alle nucleaire vrees tot gevolg en anderzijds de voorschrijdende schok van de Arabische revoluties waarbij vooral de vrees voor een onderbreking van de olietoevoer de markten ’s nachts uit hun slaap houdt. Ondertussen blijven ook de problemen van de staatsfinanciën van de zwakkere Europese landen de geesten beroeren.

Stefaan Casteleyn (Merit Capital): “Maar ondanks dit alles blijven de aandelenmarkten relatief sterk. De VIX-index, die de volatiliteit in de markt meet, is opnieuw gedaald tot op het lage niveau van voor de aardbeving. Waarom stijgen de aandelenmarkten nu terwijl er zo veel slecht nieuws is ? De reden is te vinden in de Fundamentals bij de bedrijven. De meeste bedrijven zijn “lean and mean”. Vooral de grote internationale bedrijven zijn uiterst efficiënte machines die de beschikbare middelen op de meest winstgevende manier kunnen inzetten. Bovendien beschikken de meeste bedrijven over zeer veel liquide middelen. De Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven beschikken in totaal over zo’n 1 triljoen USD (1000 miljard) dollar aan cash op de balans.

Het is een beetje ironisch dus dat terwijl de meeste overheden erg krap bij kas zitten, o.a. als gevolg van de financiële crisis waarbij financiële instellingen dienden gered te worden, vele bedrijven bulken van de cash. Dit is met name het geval bij de bedrijven uit de technologiesector.

Casteleyn: “Een beurshausse beklimt vaak een “muur van zorgen”. Na de recente koersval lijkt zich een nieuwe haussetrend in te zetten en deze start naar goede gewoonte met het beklimmen van een “wall of worries”. Het is meestal wanneer de hemel er volledig blauw uitziet, dat men voorzichtig moet zijn in de markt. Op dit ogenblik zijn er echter voldoende zorgen om, wat voor velen paradoxaal zal klinken, positief te zijn voor de evolutie op de beurs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content