Stefaan Casteleyn: “Ik ben niet erg enthousiast om in bankaandelen te beleggen”
Het beursherstel van de afgelopen maanden is mede een gevolg van opverende koersen van de bankaandelen vanuit de extreem lage niveaus van begin maart.
Is de huidige lichte terugval van de bankaandelen nu een koopgelegenheid voor een tweede been aan de hausse? Stefaan Casteleyn van Merit Capital probeert hieronder een antwoord op deze vraag te formuleren.
Er is op het eerste zicht wel wat goed nieuws. De spread tussen de Interbancaire rente (Libor 3 maand) in USD en de rente op Treasury Bills met dezelfde looptijd is gedaald tot ongeveer 0,5 %.
Deze spread was in maart 2008 bij het bijna-faillissement van Bear Stearns al opgelopen tot 2 % en piekte in September bij het effectieve falen van Lehman Brothers op nagenoeg 5 %.
De ontspanning op de markt van de interbancaire rente maakt duidelijk dat de bankencrisis in de zin van reële vrees voor mogelijke falingen grotendeels verdwenen is.
Dezelfde ontspanning zien we ook in de prijzen van de Credit Default Swaps (CDS). Dit zijn verzekeringspremies die men kan aangaan om deposito’s bij bancaire instellingen te verzekeren in geval van faling.
Vanaf de pieken in september vorig jaar is er een duidelijke daling van deze premies, zij het meestel toch nog niet tot op de niveaus van voor de crisis.
De CDS-spreads zijn ook nog steeds zeer verschillend tussen de verschillende banken. De markt begint duidelijk de winnaars en de verliezers van de crisis van elkaar te onderscheiden.
Een laatste positief element is de duidelijke toename van de intermediatiemarge die de banken ademruimte geeft om geld te verdienen op basis van het klassieke bankmodel.
Tot zover het eerder goede nieuws. Stefaan Casteleyn: “Globaal zijn wij nog niet erg enthousiast om te beleggen in bankaandelen. De ECB verwacht dat de Europese banken nog eens voor ruim 200 miljard euro aan afschrijvingen zullen moeten boeken. De meeste bankaandelen noteren nog steeds onder hun boekwaarde maar de afschrijvingen zullen verder aan deze boekwaardes knagen. Verder staat de winstgevendheid langs meerdere kanten onder druk. Er is uiteraard de recessie die de verliezen op kredieten doet toenemen. Er zijn voor een aantal banken ook de gevolgen van de reddingsacties door de overheden.”
Meerdere banken zullen een belangrijk deel van hun “earnings power” nodig hebben om hun engagementen t.o.v. de overheden terug te betalen. Verder zal het gebrek aan transparantie nog lang op de sector blijven wegen.
Stefaan Casteleyn: “Iedere crisis brengt winnaars en verliezers voort. Volgens onze mening zal één van de winnaars in Europa duidelijk BNP Paribas zijn. BNP Paribas is na de overname van Fortis de belangrijkste depositobank in de eurozone. In de nieuwe wereldorde der banken zal het beschikken over belangrijke cliëntendeposito’s één van de cruciale elementen zijn. De Credit Default Swap van BNP Paribas is overigens tijdens de hele crisis één van de laagste in de sector geweest. Het is naar onze mening nu al duidelijk dat BNP Paribas tot de winnaars binnen de bankensector behoort.”
Langs Amerikaanse kans is Goldman Sachs bij de winnaars. De investment bank heeft zich noodgedwongen wel moeten omvormen tot een algemene bank doch de expertise en kracht van het partnership blijft intact. Met Warren Buffett hebben ze de grootste der investeerders aangetrokken en Goldman Sachs staat te trappelen om alle staatssteun zo snel mogelijk te mogen terugbetalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier