Steeds meer studenten in VS kunnen hun lening niet meer terugbetalen

Is de volgende “subprime crisis” in de maak? Het was de Amerikaanse vastgoedsector die enkele jaren geleden de halve wereld meesleurde in een crisis waarvan de afloop nog altijd onduidelijk is. Oorzaak van de crisis was dat er bijna willekeurig kredieten werden toegekend om woningen te komen.

De banken in de Verenigde Staten zijn voorzichtiger geworden in het toekennen aan kredieten voor kandidaat-koper en -bouwers, maar nu dreigt er zich een crisis te ontwikkelen in een ander segment van de Amerikaanse kredietmarkt. Het betreft namelijk de markt voor studentenkredieten.

Het wordt steeds moeilijker om een job te vinden

Het probleem is dat in de Verenigde Staten het behalen van een universitair diploma een dure aangelegenheid is, waarvoor de doorsnee student een lening moet afsluiten. Diezelfde student heeft het na het behalen van dat diploma steeds moeilijker om een passende job te vinden.

De cijfers spreken voor zich: volgens het Department of Education werden in de lichting van de studenten die in 2009 aan hun universitaire studies begonnen 13,40% van de leningen niet terugbetaald.

Dat is 50% meer dan het historisch gemiddelde en de trend is nog steeds stijgend. Aan de huidige groeivoet kunnen de problemen met de studentenkredieten het volgende blok aan het been van de banken worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content