Steeds meer Californische steden dreigen in moeilijkheden te raken

Eerst ging Vallejo failliet, daarna volgden Stockton, Mammoth Lakes, San Bernardino enzovoort. Steeds meer Californische steden dreigen in moeilijkheden te raken, iedereen stelt zich de vraag welke stad als volgende bankroet zal gaan. Aan kandidaten is zeker geen gebrek.

Zelfs Silicon Valley, de motor van de Californische economie, wordt met bankroet bedreigd. Hoe is dat mogelijk?, zo vragen sommige economen zich af.

Eigenlijk ligt de reden voor de hand: technologie creëert niet noodzakelijk meer banen. Joel Kotkin, Distinguished Presidential Fellow aan Chapman University, stelt hetzelfde fenomeen vast bij andere technologische centra.

Obligaties worden niet meer terugbetaald

De meeste steden die tot dusver failliet gingen, situeren zich in Noord-Californië, maar ook in het zuiden van de ‘Golden State’ zijn heel wat steden in moeilijkehden.

Een voorbeeld daarvan is Compton, dat zo diep in de problemen zit dat de auditor vanwege de fraude en de misbruiken zelfs weigert om een rapport op te stellen.

Kotkin waarschuwt om zeer voorzichtig te zijn met obligaties uitgegeven door Californische steden. San Bernardino is al gestopt met het terugbetalen van zijn obligaties en ongetwijfeld zullen andere steden dit voorbeeld gaan volgen.

Beleggers krijgen van hem advies om alle obligaties te verkopen die in de verste verte iets te maken hebben met steden in moeilijkheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content