Steeds meer Belgen zetten stapje richting de beurs

© Getty Images/iStockphoto
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De populariteit van beleggingsplannen zit in de lift. Dat melden verschillende banken. Met zo’n plan investeert u met mondjesmaat in één of meerdere fondsen. Wat zijn de grote voor- en nadelen?

In de komende editie van Trends (beschikbaar vanaf 26 januari) kunt u in ons dossier meer lezen over sparen en beleggen.

AXA lanceerde vorig jaar in september zijn beleggingsplan en sindsdien begonnen 3.000 klanten zo te beleggen. Andere banken als KBC, ING België en Keytrade Bank stelden vorig jaar een stijging van de interesse vast met 30 tot 40 procent. BNP Paribas Fortis merkt op dat de klanten ook meer geld storten in hun beleggingsplan. De gemiddelde maandelijkse storting in de plannen lag met ruim 300 euro in 2016 bijna dubbel zo hoog als in 2015.

De meeste Belgische spaarders hebben nog altijd schrik van de beurs. Twintig jaar geleden werd op café over aandelen gesproken. Vandaag gaan de gesprekken over chalets in de Ardennen, assistentiewoningen en appartementen in Spanje. De stap van een spaarboekje naar vastgoed is nochtans veel groter dan de stap naar de beurs. U kan al een beleggingsplan openen bij verschillende banken vanaf 25 euro per jaar, terwijl u voor residentieel vastgoed al snel een paar honderdduizend euro moet neertellen en/of een lening moet afsluiten.

Drie troeven

Een beleggingsplan of een fondsenspaarplan heeft drie grote troeven. Ten eerste kan u al met een zeer klein bedrag beginnen beleggen. Ten tweede koopt u een stukje van een gespreide portefeuille met aandelen en/of obligaties. Ten derde investeert u gespreid in de tijd. Niemand heeft een glazen bol. Op het juiste moment in de beurs stappen lukt misschien een enkele keer, maar zeker niet elke keer. Het is beter elke maand een vast bedrag te investeren. Zo betaalt u soms te veel, soms te weinig en soms een correcte prijs.

Drie minpuntjes

Niet alle plannen zijn even flexibel wat betreft de periodiciteit van de stortingen. Sommige plannen laten het bijvoorbeeld toe dat u slechts één keer per jaar stort, andere niet. Bij het ene plan is het al gemakkelijker om de frequentie van stortingen aan te passen dan bij het andere plan. Er is ook een verschil aan keuzevrijheid op het niveau van de fondsen. Bij de meeste banken zit er slechts een beperkt aantal huisfondsen in het gamma. Bij Keytrade Bank heeft u de grootste keuze en kan u uit 40 fondsen van verschillende vermogensbeheerders kiezen.

Bij de fondsenspaarplannen zijn meestal dezelfde kosten en taksen van toepassing als bij gewone beleggingen in fondsen. Die belastingen hangen af van het type fonds (dividend of niet, aandelen of obligaties, enzovoort.). De kosten hangen af van de bank waar u inschrijft op zo’n fondsenspaarplan. Keytrade Bank rekent geen instapkosten aan, in tegenstelling tot andere banken. En de uitstapkosten van 9,95 euro per fonds worden enkel aangerekend als u binnen de vijf jaar uit het fondsenspaarplan stapt.

U kan ook perfect op eigen houtje beleggen in fondsen, aandelen of obligaties, maar dan doet u er nog altijd goed aan het mechanisme van de fondsenspaarplannen te kopiëren. Er zijn internetspelers zoals Rabobank.be en MeDirect waar u amper kosten betaalt en waar u met kleine bedragen deelbewijzen van fondsen kan kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content