Stakingen in Zuid-Afrikaanse mijnen jagen platinaprijs op

Consumenten en beleggers hebben hun aankopen van platina aan het snelste tempo sinds 2010 opgedreven, dit mede als gevolg van productieonderbrekingen door stakingen in Zuid-Afrika. Daardoor is het grootste aanbod aan platina sinds zeven jaar verloren gegaan.

De bekende Hasseltse juwelier Denis Van Esser meent dat er sprake is van een productieuitval van ongeveer 380.000 troy ounce, wat overeenstemt met ongeveer 6% van de totale wereldoutput aan platina. Van Esser baseert zich daarbij op cijfers die door Deutsche Bank bekendgemaakt werden.

Volgens een rondvraag gedaan door Bloomberg zou de gemiddelde prijs voor een troy ounce platina in het vierde kwartaal 1625 dollar bedragen, het hoogste niveau in meer dan een jaar.

Ook beursgenoteerde beleggingsfondsen hebben in augustus de grootste hoeveelheid platina in 20 jaar gekocht, dit vanwege de vrees voor de gevolgen van de Zuid-Afrikaanse staking.

34 doden bij Marikanamijn van Lonmin

Iedereen heeft de tv-beelden gezien van de 34 mijnwerkers die werden doodgeschoten aan de Marikanamijn van Lonmin in Zuid-Afrika. Het daar getoonde geweld was het ergste sinds het einde van de Apartheid in 1994. Zuid-Afrika is nog altijd goed voor ongeveer 75% van de wereldwijde output aan platina.

Nic Johnson, fondsmananger bij Pacific Investment Management Co, is van mening dat het gebrek aan aanbod een probleem gaat vormen voor de platinamarkt.

Elk bericht over nieuwe productieproblemen in Zuid-Afrika kan de platinaprijs verder doen stijgen. Sinds 1 januari is de platinaprijs nu al met ruim 10% gestegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content