SSAB torpedeert staalvooruitzichten

© Getty Images

De Zweedse staalproducent verwacht in het derde kwartaal een verlies van 700 miljoen Zweedse kronen door de lagere prijzen en een zwakke vraag.

In de winstwaarschuwing is duidelijk de ontgoochelende evolutie van de verkoopvolumes te zien in vergelijking met de verwachtingen eind juli. De achteruitgang is het sterkst in de metalen strips, waar de productie in het derde kwartaal op nauwelijks 60% van de totale capaciteit draait. SSAB wijst ook op de grote voorzichtigheid bij klanten in zowel Noord- als Zuid-Europa, de VS en Azië.

De Zweden verwachten wel een verbetering in de vraag en het capaciteitsgebruik in de komende kwartalen. De prijzen zullen volgens hen wel laag blijven door de recente daling van de prijs voor ijzererts, wat vooral de producenten van gewone staalproducten treft.

Door de winstwaarschuwing van SSAB is het duidelijk dat het derde kwartaal voor de hele staalsector moeilijk zal worden. Marktleider ArcelorMittal heeft een sterke lange termijn troef in handen met zijn eigen ijzerertsmijnen. Dit voordeel is voorlopig echter een ernstige handicap nu de lage ijzerertsprijzen de staalprijs naar beneden halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content