Spread tussen Griekse en Duitse staatsobligaties nu al 4%, de tijd dringt

De spread tussen Griekse en Duitse staatsobligaties is nu al opgelopen tot 4%, een verschil dat in het verleden nog nooit is opgetekend. Aanleiding is de vrees dat de Grieken er niet in gaan slagen om hun schulden te betalen en hun begrotingsdeficiet terug te dringen.

De tijd dringt inmiddels voor Griekenland, want de speculanten dreigen het land in een ijzeren wurggreep te nemen. De Europese Unie staat anderzijds voor een cruciale test qua geloofwaardigheid. Lidmaatschap van de EU veronderstelt dat de overheden het deficiet op hun begroting tot een minimum beperken.

De financiële markten vrezen dat de problemen met Griekenland nog maar het topje van de ijsberg vormen en dat andere landen op hun beurt in de problemen gaan raken.

Daarbij wordt op de eerste plaats gedacht aan Spanje, Portugal en Ierland. Spanje maakte vorige week bekend dat het deficiet op de begroting is opgelopen tot 11,40% van het BBP, waar eerder op maar 9,40% was gerekend.

Griekenland wil maatregelen nemen op het tekort op de begroting in snel tempo terug te dringen, maar die hebben tot dusver nog niet kunnen overtuigen. Premier Papandreou sprak nochtans van maatregelen die structurele wijzigingen met zich gaan meebrengen.

De Franse financieminister Christine Lagarde sloot in ieder geval uit dat de andere Europese lidstaten Griekenland ter hulp gaan komen. Toch wordt hulp in een of andere vorm niet a priori uitgesloten. Met name Duitsland zou op de eerste plaats Griekenland ter hulp kunnen snellen.

Jane Foley, research directeur bij Forex.com, vreest namelijk dat de Grieken te weinig zelfdiscipline gaan hebben om hun problemen onder controle te krijgen, ondanks de gespierde verklaringen die daaromtrent afgelegd werden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content