Speculatie over Nederlandse exit eurozone blijft onderhuids aanwezig
De speculatie over een Nederlandse exit uit de eurozone is in de afgelopen maanden plots opgedoken om vervolgens weer te verdwijnen.
Daarmee is echter een scenario op tafel komen te liggen waar tot dusver waarschijnlijk weinig economen rekening mee hadden gehouden. Zo wordt nogmaals aangetoond dat de zaken snel kunnen veranderen.
Volgens een rapport van think tank Lombard Street, bekend om haar eurosceptisch standpunt, moeten de Nederlanders de voor- en de nadelen van het lidmaatschap van de eurozone tegen elkaar afwegen. Daarbij zou Den Haag wel eens tot onverwachte conclusies kunnen komen.
Zo kwam Lombard Street tot de conclusie dat de Nederlandse economie aanzienlijk trager groeit dan die in andere landen in de eurozone.
Dat is een enigszins merkwaardige vaststelling, gezien het feit dat Nederland tot dusver zonder enige discussie tot de kern van de eurozone werd gerekend.
Exit mag nooit een optie zijn
De vraag luidt uiteraard of de discussie over een exit uit de eurozone ernstig moet worden genomen. Eigenlijk is er niemand gewonnen voor het idee, om de eenvoudige reden dat het praktisch niet haalbaar is. Daarnaast zou Nederland er zwaar onder te lijden hebben.
Ben Crum, professor aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt van een zware vergissing die zou worden gemaakt wanneer Nederland de eurozone verlaat.
Het belang van de studie van Lombard Street moet volgens Crum gerelativeerd worden, aangezien ze besteld werd door de partij van Geert Wilders.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier