Spanje wil dat ECB ongelimiteerd obligaties inkoopt

Volgens Spanje mogen er geen limieten zijn aan de bedragen waaraan de Europese Centrale Bank Spaanse en Italiaanse staatsobligaties inkoopt.

Dat is volgens financieminister Luis de Guindos noodzakelijk om Spanje zichzelf te laten herfinancieren.

Daarmee zouden de twijfels over de toekomst van de eurozone voor een stuk zijn weggenomen. Het is echter algemeen geweten dat Duitsland alles behalve voorstander is van een verdere inkoop van perifere staatsobligaties. Het valt nog af te wachten of de Duitse weerstand daartegen zal worden afgezwakt.

Zal Angela Merkel toch plooien?

Recent zijn er enkele signalen opgedoken die aangeven dat Angela Merkel toch wel eens zou kunnen plooien wat betreft het veto tegen het opkopen van perifere staatsobligaties, gegeven de uiteindelijke noodzaak om de euro te redden. De Guindos verklaarde inderdaad dat er krachtige maatregelen noodzakelijk zijn om zulks te voorkomen.

De Spaanse regering zal volgens de minister de details van het programma voor de inkoop van obligatie nauwlettend onderzoeken alvorens er eventueel een beslissing valt over het vragen om hulp. Die details gaan waarschijnlijk ergens in september worden bekendgemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content