Spanje vraagt Europa om een expansievere monetaire politiek te voeren

Op de obligatiemarkten lijkt de rust te zijn teruggekeerd, het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie kwam vandaag uit op 5,91%, of een daling met 16 basispunten ten opzichte van het slotniveau van gisteren. Het rendement op de 2-jarige staatsobligatie daalde met 19 basispunten tot 3,45%.

De veiling van Spaanse staatsobligaties was een relatief succes, het land slaagde er in om voor een bedrag van 3,18 miljard euro aan staatsobligaties te plaatsen, waar op een maximumbedrag van 3 miljard euro was gerekend. Het betrof kortlopende obligaties, die als minder richtinggevend worden beschouwd.

Spanje moest op deze obligaties wel een hogere rente betalen. De echte vuurproef komt volgende donderdag, wanneer obligaties met een looptijd van 10 jaar worden geveild. Gemikt wordt op een bedrag van 2,50 miljard euro, een lager bedrag zou als een mislukking onthaald worden.

Spanje ontkent opnieuw externe hulp nodig te hebben

De Spaanse minister van industrie Jose Manuel Soria vroeg Europa om een expansievere politiek te voeren, dit ter compensatie van de strenge besparingsmaatregelen die de regering in Madrid heeft doorgevoerd. Soria maakt zich sterk dat zijn land het zonder externe hulp zal redden.

Soria gaf echter toe dat het oplopen van de rentetarieven verdere besparingsmaatregelen noodzakelijk heeft gemaakt. Spaanse staatsobligaties zijn dit jaar met 2,50% in koers gedaald, terwijl de koers van Italiaanse staatsobligaties een stijging met 8,70% te zien gaven. De kloof tussen Italiaanse en Spaanse staatsobligaties is dus opvallend groot geworden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content