Spanje ontkent hulp nodig te hebben, ook Griekenland weer ter discussie
De Spaanse minister van Financiën ontkende vanmiddag met klem dat zijn land hulp nodig heeft. Dat liedje hebben we echter in het verleden al meer gehoord. Achtereenvolgens bleven ook Griekenland, Ierland en Portugal ontkennen dat er hulp nodig was. Uiteindelijk moesten deze drie landen toch uit de goot worden gevist.
Europa blijft volgens Theodoor Gilissen Bankiers de financiële markten domineren; de euro noteert onder de 1,21. De Spaanse
rente loopt verder op door de vrees dat Spanje als land ook steun aan zal moeten vragen.
De Spaanse overheid heeft een fonds ter waarde van Eur 18 mrd opgezet voor steun aan de Spaanse regio’s en er zijn nu al drie regio’s die een beroep hierop willen doen.
Het geld zou uit de inkomsten van de loterij moeten komen, maar deze kunnen hooguit een derde van de behoefte dekken. De Eurotop van vrijdag leverde weinig nieuwe informatie op over de steun aan Spanje.
Wel lekte uit dat Spanje een rentepercentage van 3% zal betalen op een gemiddelde looptijd van 12,5 jaar. Spanje zelf betaalt op dit moment meer dan 7,5% op een 10-jaarslening.
Kapitaalbehoefte Spanje neemt toe
Doordat de recessie in Spanje doorzet en het op orde brengen van de begroting een jaar langer zal duren, neemt de kapitaalbehoefte toe. Bovendien staat Griekenland wederom ter discussie omdat het IMF mogelijk de voorgenomen steun in september zal weigeren.
Deze week zal de Trojka vanaf dinsdag de vooruitgang in Griekenland beoordelen. Pas in augustus zal de Trojka haar conclusies rapporteren.
Op 20 augustus moet Griekenland ruim Eur 3 mrd terugbetalen aan de ECB en het land heeft hier volgens Theodoor Gilissen Bankiers waarschijnlijk een overbruggingskrediet voor nodig. De bezuinigingen lopen achter en de verkoop van staatsbelangen laat nauwelijks voortgang zien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier