Spanje moet controle over bankensysteem aan Europa afstaan

Ook de Spaanse overheid haast zich om het vertrouwen van de markten terug te winnen door een stevig dieet. Zo wordt de komende twee jaar meer dan 50 miljard EUR (5% van het bbp) bespaard, zowel door de regio’s als de centrale overheid. Vooral op onderwijs en gezondheidszorg wordt verder beknibbeld.

Deze besparingen worden volgens de analisten van KBC zowel gedragen door de centrale overheid als door de regio’s, die onder financiële druk steeds meer van hun autonomie aan het centrale bewind in Madrid moeten afstaan.

Op zijn beurt moet Madrid dan weer de controle over het Spaanse banksysteem afstaan aan Europa, in ruil voor de intussen goedgekeurde Europese steun voor de banksector.

Politieksociaal landschap in Europa wordt snel hertekend

Het mag volgens de analisten van KBC duidelijk zijn dat door de eurocrisis ook het politieksociaal landschap doorheen Europa in sneltempo hertekend wordt.

Brandweer

De hervormingen in Zuid-Europa vormen een noodzakelijke, maar niet voldoende voorwaarde om tot een oplossing voor de eurocrisis te komen.

Alle ogen zijn daarom gericht op Mario Draghi en zijn Europese Centrale Bank, die in theorie over onbeperkte middelen beschikt maar voorlopig het arsenaal zo goed als onbenut hield.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content