Spanje kan ondanks lagere rendementen niet overtuigen op obligatieveiling

Spanje veilde vandaag staatsobligaties en dat voor de eerste keer sinds de regering een nieuw besparingsplan aankondigde. De rendementen waren lager dan bij de vorige veiling, maar niet laag genoeg om de beleggers er van te overtuigen dat het land uit de problemen is.

Op obligaties met een looptijd van 12 maanden moest nog een rendement van 3,918% worden betaald, tegenover 5,074% bij een vorige veiling.

Het probleem blijven echter de obligaties met een looptijd van 10 jaar die nog steeds in de buurt van 7% blijven hangen.

De Europese beurzen noteren nog steeds in de plus, maar van grote vooruitgang ten opzichte van het slotniveau van gisteren is geen sprake meer. Ook de euro komt voorlopig nauwelijks van de plaats.

Trends kunnen veelzeggend zijn

Om aan de honger naar directe informatie te voldoen wordt veel tijd besteed aan het maken van voorspellingen en analyses van veranderingen op korte termijn in economische data.

Trends die economische data laten zien over een periode van vijf tot zeven jaar leveren echter verfrissende perspectieven op over de economie, die vaak worden verstoord door de alledaagse ruis.

Met name trends in de consumentenprijsindex, de US Dollar Index en het reële bbp onthullen volgens PIMCO belangrijke inzichten over economie, markten en beleid.

Grondstoffenprijzen kunnen blijven stijgen

De prijzen van grondstoffen zullen blijven stijgen, verwacht zakenbank Goldman Sachs, dat derhalve de ‘overweight’ aanbeveling handhaaft voor de korte en lange termijn. De specifieke omstandigheden van verschillende grondstoffenmarkten compenseren de zwakke economische groeicijfers van belangrijke markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content