Spanje gaat spannende week tegemoet, Catalonië onderhandelt met Madrid

Deze week lijkt het wat economische cijfers en gebeurtenissen betreft minder belangwekkend te worden dan vorige week toen de besluiten van Bernanke, het Constitutionele Hof en de Eurogroup bekend werden. Tijdens die Europese bijeenkomst werden de economische situatie in de zwakkere landen en de acties van de ECB besproken.

Omdat de rapporten over Griekenland en de Spaanse bankensector nog ontbreken, had de bijeenkomst volgens Theodoor Gilissen Bankiers weinig nieuwswaarde.

Griekenland zal extra maatregelen moeten nemen om de laatste tegenvallers in de begroting op te vangen, het ESM kan eind oktober operationeel worden en over een eventuele verhoging van de ESM bijdrage is per land akkoord nodig.

Catalonië wil meer autonomie over belastingen

Over de bankenunie is minder overeenstemming. Het zwaartepunt van deze week ligt volgens Theodoor Gilissen Bankiers op donderdag met de publicatie van de voorlopige inkoopmanagersindices en het overleg tussen Rajoy en de president van Catalonië, Mas, over de begroting. Catalonië strijdt voor onafhankelijkheid en wil in ieder geval op belastinggebied al meer autonomie.

De stemming in de gesteunde landen wordt toch al steeds grimmiger. Dit weekend waren er grote demonstraties in Portugal en Spanje tegen de verlaging van de salarissen, de verhoging van de belastingen en ontslagen. Dit vormt volgens Theodoor Gilissen Bankiers een risico voor verdere ontwikkelingen in Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content