Spanje en /of Italië, tijdbom voor de eurozone?

© belga

Spanje en Italië gaan door een zware recessie en snelle beterschap kan volgens Belfius Research niet worden verwacht. De inzinking van de reële economie is een gevolg van het barsten van de Spaanse vastgoedbubbel in 2008 en van het gebrek aan structurele hervormingen in Italië in de voorbije decennia.

Beide landen zijn er niet in geslaagd om min of meer uit de zware economische inzinking van 2009 te geraken. Het uitbreken van de schuldencrisis in Griekenland in de lente van 2010 zorgde voor een domino-effect in beide Zuid-Europese landen.

Speculatieve aanvallen volgden elkaar op en zorgden voor een forse opstoot van de risicopremie voor Spaans en Italiaans overheidspapier omdat de ratings van beide landen en van hun banken gevoelig werden verlaagd, waardoor de negatieve spiraal volgens Belfius Research werd verstrekt.

Steunaankopen door de ECB op de secundaire obligatiemarkt om de rente-opmars af te remmen leverden maar tijdelijke ademruimte voor de beide regeringen, die verplicht werden om een interne devaluatie door te voeren.

De aankondiging van de ECB einde juli 2012 om alles te doen wat nodig is om de eurozone te redden zorgde voor een ontspanning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content