Spanje blijft zorgenkind in Europa, ECB poogt crisis te paaien

De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, waarbij de verliezen sinds het middaguur weer lichtjes zijn opgelopen. De Euro Stoxx 50 verliest nog steeds ongeveer één procent, het verlies voor de BEL 20 is opgelopen tot bijna driekwart procent. KCB is opnieuw de sterkste daler binnen de index.

Beleggers verliezen al 5% op Spaanse staatsobligaties

De afgelopen weken deden zorgen over de Spaanse overheidsfinanciën de eurocrisis weer oplaaien. Spaanse staatsobligaties hebben voor beleggers sinds de top begin maart al zo’n 5% verlies veroorzaakt. Italiaanse en Portugese staatsobligaties werden door dit negatieve sentiment meegesleurd.

Tegelijkertijd zijn de klassieke veilige havens weer in trek: Duitse, Nederlandse en vooral Amerikaanse staatsobligaties lieten juist koersstijgingen zien; de Duitse rentes voor verschillende looptijden daalden zelfs even tot nieuwe record-dieptepunten.

Sinds twee dagen is deze trend volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter weer gekeerd doordat een bestuurder van de ECB hintte op de instrumenten die de ECB heeft om in te grijpen. Alleen al de suggestie van steun door ECB gaf enige lucht, want sinds woensdagochtend daalde met name de Italiaanse rente weer scherp.

Gisteren wist Italië enkele miljarden op te halen door langlopende obligaties te heropenen, tegen vrij redelijke renteniveaus. De risicobereidheid nam over een breed front toe; ook aandelenkoersen stegen.

Toch blijft Spanje een zorgenkind. De centrale overheid heeft de grootste moeite om haar begroting onder controle te krijgen, onder meer doordat de economie aan het krimpen is. Bezuinigingsmaatregelen verergeren die krimp nog verder, zodat het begrotingstekort als percentage van het BNP weer toeneemt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content