Spaanse rente kan snel doorstijgen tot boven 6%, richting 7% rinkelen alarmbellen

De Spaanse banken hebben vorige maand een recordbedrag bij de Europese Centrale Bank opgenomen in het kader van de tweede fase van het LTRO-programma. Volgens de Spaanse centrale bank hebben de Spaanse banken 227,60 miljard euro opgenomen.

Deze week steeg de Spaanse rente even tot boven 6% en daardoor komt de gevarendrempel van 7% weer akelig dichtbij. Zowel Griekenland, Ierland als Portugal zagen zich genoodzaakt om buitenlandse hulp aan te vragen zodra het niveau van 7% werd bereikt.

Norbert Aul, fixed- income strategist bij Royal Bank of Canada in Londen, is van mening dat Spanje er niet in geslaagd is de financiële markten er van te overtuigen dat de regering van Mariano Rajoy de budgettaire situatie volledig onder controle heeft. De rente kan zodoende doorstijgen tot boven 6%.

Rente op Duitse staatsobligaties kan nog lager

Niels From, chief analyst bij Nordea Bank AB (NDA) in Kopenhagen, is van mening dat het heropflakkeren van het crisisgevoel op de obligatiemarkten in de afgelopen dagen nog eens werd versterkt door de publicatie van enkele tegenvallende macro-economische cijfers.

From verwacht dat dit crisisgevoel niet snel zal verdwijnen, zodat de beleggers gaan blijven zoeken naar meer veiligheid. Dat kan er toe leiden dat de rente op Duitse staatsobligaties nog lager kan. Bunds gelden momenteel binnen de eurozone als zowat de enige 100% beleggingsinstrumenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content