Spaanse problemen leggen topzware hypotheek op ECB

De ECB weet intussen beter hoe ze de ontaarding van een crisis kan verhinderen en voorziet de Spaanse (en Italiaanse ) banken van ruime liquiditeit.

Hierdoor wordt vermeden dat de locale banken verplicht zijn om hun beleggingsportefeuille drastisch af te bouwen omdat de aangehouden posities niet meer kunnen worden gefinancierd.

De eerste kandidaten voor dergelijke verplichte verkoop zijn immers de obligaties van de eigen Overheid (want deze zijn het meest liquide) en dreigt er een verwoestende neerwaartse spiraal te ontstaan.

Het feit dat een escalatie op korte termijn kan afgewend worden mits enkele substantiële ingrepen op de kapitaalmarkten, betekent echter niet dat we licht over dit probleem mogen heenstappen. Integendeel zelfs: De financiering van de kastekorten van de Spaanse banken en de verliezen op het vastgoed in de portefeuilles van de locale spaarbanken leggen volgens professor Stefan Duchateau een topzware hypotheek op de ECB.

Duitsland is het spelletje beu

De Duitse vertegenwoordiger heeft reeds met veel misbaar te kennen gegeven dat een dergelijke politiek eindig is in de tijd en intussen zijn grenzen zo ongeveer wel heeft bereikt.

Duchateau heeft er regelmatig op gewezen dat Spanje vroeg of laat de ware lakmoestest van de Eurozone zal vormen. Niet alleen door het gewicht van het land en zijn banksector of omwille van steeds sneller escalerende vastgoedcrisis, maar vooral door de typerende nefaste ontwikkeling op vlak van productiviteit en specifiek de ontreddering van haar externe competitiviteit.

Het land kan en moet echter haar recessie doorspartelen en mits tijdige ondersteuning van het Europese Noodfonds en het IMF, zal dat ook gebeuren. Gelet op de orde van grootte van het Spaanse economie kan de Europese Unie het zich volgens Duchateau niet permitteren om te talmen met een aantal doortastende maatregelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content