Spaanse obligatierente blijft maar dalen

Op de obligatiemarkten is de Spaanse obligatierente verder gedaald, dit vanwege de verwachting dat er een ingreep vanwege de Europese Centrale Bank komt om de Spaanse en Italiaanse financieringskosten weer op een aanvaardbaar peil te brengen.

Nochtans bestaan er over die ingreep heel wat onzekerheden.

Spanje slaagde er vandaag in om obligaties met een looptijd van 18 maanden te plaatsen aan 3,335%, tegenover 2,242% een maand eerder.

De betaalde rente lag dus toch gevoelig hoger, de vraag overtrof echter ruimschoots het aanbod.

De Europese beurzen profiteerden van de terugkeer van de rust op de obligatiemarkten door eens te meer duidelijk hoger te sluiten. Uiteindelijk kon de Euro Stoxx 50 een winst van 1% laten optekenen.

SBM Offshore: aandeelhouder van Yme-veld verwacht pas productie in 3kw15

Het Poolse concern Grupa Lotos, dat een 20%-belang heeft in het

probleemveld Yme waar SBM Offshore een platform voor levert, heeft haar belang in het Noorse veld afgeschreven.

Het concern verwacht volgens Theodoor Gilissen Bankiers nu dat de productie uit het veld niet in 1kw13, maar in 3kw15 start.

Grupa Lotos heeft echter alleen een financieel belang in het veld en is niet betrokken bij de gesprekken tussen de operator Talisman en de uitvoerder SBM Offshore.

Dit laatste bedrijf stelde vorige week dat half november meer duidelijkheid komt over het afleveringsschema van het productieplatform.

Talisman en SBM Offshore hebben afgesproken geen

mededelingen te doen over het project voordat er afspraken zijn over de aflevering.

Hoewel het onmogelijk is om in te schatten wanneer het platform daadwerkelijk wordt opgeleverd, lijkt drie jaar aan de lange kant.

In die tijd zou er een heel nieuw platform kunnen worden gebouwd. Theodoor Gilissen Bankiers houdt rekening met oplevering van het platform eind 2014 en verwachten dat de mogelijke extra kosten wel in de koers zijn verwerkt.

De analisten van de bank herhalen het koopadvies op SBM Offshore, maar gezien de moeilijkheid van de schatting van mogelijke extra kosten is het risico aan de hoge kant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content