Spaanse koorts duwt Europese beurzen fors in het rood

Op de Europese beurzen is de crisissituatie weer helemaal terug van weggeweest. De rendementen op Spaanse staatsobligaties zijn opnieuw opgelopen, zodat de situatie voor het land steeds moeilijker dreigt te worden. Stijgt de 10-jarige rente boven 6%, dan zou de situatie snel kunnen escaleren.

Uiteindelijk stond de Euro Stoxx 50 bij het slot van de handel meer dan 2,50% in het rood. De Brusselse beurs zag de BEL 20 1,53% lager afsluiten. Het zal niemand verbazen dat de financials Ageas en KBC de sterkste dalers waren binnen de index.

Stroom bedrijfsresultaten komt volgende week ook in Europa op gang

In veel opzichten was het beeld op de internationale aandelenbeurzen de afgelopen week volgens ABN Amro het tegendeel van de voorgaande week.

De koersen daalden aanvankelijk fors als uitvloeisel van de weer oplaaiende Europese schuldencrisis, waarbij de vrees vooral werd gevoed door de weer verslechterende overheidsfinanciën van Spanje. In het verlengde daarvan kreeg ook Italië meer problemen om de geplande bedragen op de kapitaalmarkt te lenen.

De internationale aandelenbeurzen verloren tot en met donderdag per saldo tussen 0,5% en 1% en in sommige gevallen zelfs nog wat meer. Het verlies vond vooral in het begin van de week plaats en later in de week veerden de beurzen zonder uitzondering weer op.

De macro-economische indicatoren vertoonden een wisselend beeld met meevallende cijfers over de Europese industriële productie, waaruit bleek dat de mate van krimp aan het afnemen is en tegenvallende gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Ook de economische groei van 8,1% in China over het eerste kwartaal was een tegenvaller, hoewel de overheid met nieuwe leningen bereid is om een impuls aan de groei in de rest van het jaar te geven.

De AEX was een van de grotere verliezers en verloor in de week 1,3%. Vorige week is de belangrijke steun op 316,67 als weekslot gesneuveld wat volgens ABN Amro technisch gezien de weg opent naar nieuwe dalingen.

Niettemin blijft er sprake van dalingen binnen een opwaarts gerichte trend. Enige steun ondervonden de beurzen van meevallende resultaten over het eerste kwartaal van Alcoa, dat traditioneel de aftrap van het resultatenseizoen verzorgde. De stroom bedrijfsresultaten komt volgende week ook in Europa op gang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content