Spaanse en Italiaanse rente op laagste niveau in zes weken

De Spaanse en Italiaanse rente is vanmorgen teruggevallen tot het laagste niveau voor de afgelopen zes weken, dit in reactie op het bericht in Der Spiegel dat de Europese Centrale Bank van plan is om een plafond te zetten op de rente op de staatsobligaties van deze landen.

Dat betekent concreet dat een bepaald renteniveau niet overschreden kan worden zonder dat de ECB zal ingrijpen.

Anderzijds daalden de koersen van de Duitse staatsobligaties voor de eerste keer in drie dagen.

Volgens Peter Schaffrik is het idee van een spread/yield cap een krachtig middel om de rust op de obligatiemarkten te doen terugkeren.

Inmiddels is de trend op de Europese beurzen verbeterd, de belangrijkste indices noteren opnieuw behoorlijk in de plus.

Trend op beurzen blijft zonder meer goed

Op de financiële markten koersten de aandelen vorige week voor de vijfde week op rij hoger. De Amerikaanse S&P 500 steeg op weekbasis met 1,1 procent en noteert nu volgens Royal Bank of Scotland zelfs 10 procent boven het dieptepunt van 1 juni.

De beleggers laten tegenvallende economische cijfers van zich afglijden en stellen hun hoop op nieuwe monetaire stimuli. Uit China kwamen enkele tegenvallende economische cijfers. Het Chinese handelsoverschot (25,1 miljard dollar) was in juli veel kleiner dan verwacht (35,1 miljard dollar) door een tegenvallende uitvoer.

De export groeide met slechts 1 procent terwijl de invoer met 4,7 procent steeg. Ook de groei van de industriële productie en de detailhandelsverkopen kwam onder de verwachtingen uit. Een gunstig gevolg van de tragere groei is dat de Chinese index van de consumentenprijzen in juli is teruggevallen naar 1,8 procent op jaarbasis.

In de Verenigde Staten lag de activiteit in de dienstenindustrie iets boven de verwachtingen. Op de grondstoffenmarkten blijven de energieprijzen, met uitzondering van aardgas, verder stijgen. Bij de metalen bleven de prijsverschillen erg klein en de granen en landbouwgrondstoffen lieten een gemengd beeld zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content