Spaanse begroting blijft heet hangijzer in Europa

Deze week lijkt Europa volgens Theodoor Gilissen Bankiers weer eens de beweging op de markten te bepalen. De laatste ontwikkelingen in Spanje en Griekenland en een mogelijke versterking van het Europese steunfonds zijn bepalend voor de toekomst van Europa.

Der Spiegel meldt dat de eurolanden het steunfonds ESM willen verhogen van Eur 500 mrd tot Eur 2000 mrd. Hiermee wordt het vangnet vergroot.

Met uitzondering van Finland zouden alle landen akkoord gaan met de verhoging. Private beleggers zouden aan het fonds moeten bijdragen, maar dat blijkt bij de voorloper van het ESM, het EFSF, nog geen succes.

Vrijdag publicatie stress tests Spaanse banken

Belangrijker is natuurlijk dat de onderliggende situatie van de landen verbetert en daar komt voor wat betreft Spanje vrijdag meer duidelijkheid over.

Dan komen de resultaten van de Spaanse bankenstress test naar buiten evenals de Spaanse begroting en de door te voeren structurele hervormingen.

In 2013 moet het Spaanse tekort zijn teruggedrongen tot 4,5% van het bbp tegenover 6,3% dit jaar. Naar verwachting zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers de grootste aanpassingen in de pensioenen arbeidsmarkt plaatsvinden. In oktober loopt voor Eur 31 mrd aan Spaanse leningen af.

Ondertussen staat de Griekse begroting er weer slechter voor. De Trojka zou een tekort in de begroting van Eur 20 mrd constateren, in tegenstelling tot de donderdag gemelde Eur 10 mrd.

De Duitse pers spreekt over een tweede ronde van afwaarderingen op Griekse schulden, waarbij ook officiële instanties bij zullen worden betrokken, maar hetl IMF en de ECB niet hoeven bij te dragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content