Spaanse banken volgen het voorbeeld van Robert Houdini

We trappen waarschijnlijk een open deur in door te stellen dat de Spaanse banken een moeilijke periode meemaken. Ze hebben op grote schaal kredieten toegestaan voor de bouw van nieuwe huizen en die kredieten dreigen nu probleemkredieten te zullen worden.

Vooral de caja’s of spaarbanken bevinden zich in moeilijkheden vanwege de woonkredieten. Deze regionale banken waren met 45 en zijn door de Spaanse staat al gedwongen om te fuseren tot 14. Daarmee zijn de problemen voor de caja’s natuurlijk nog niet achter de rug.

De regelgevers denken dat de banken in totaal 59,30 miljard euro aan vers kapitaal nodig zullen hebben. Dat bedrag lijkt echter een grote onderschatting, gezien de problemen in de vastgoedsector waar het land mee te kampen heeft. De toekomstige verliezen kunnen nog hoog oplopen.

176 miljard euro aan uitstaande probleemkredieten

Het ziet er dan ook naar uit dat de Spaanse banken veel meer hulp zullen nodig hebben. De Spaanse centrale bank schat het totaal bedrag aan uitstaande kredieten voor de bouwsector op ongeveer 400 miljard euro, waarvan 176 miljard euro van bedenkelijke kwaliteit is.

De totale uitstaande schulden in Spanje bedragen 220% van het BBP, of veel meer dan de overheidsschulden. Zowel consumenten als bedrijven hebben dus nog grote bedragen aan schulden uitstaan.

Spanje lijkt econmisch gezien op een vicieuze cirkel af te stevenen. Meer besparingen en meer belastingen gaan de situatie niet doen verbeteren, wel integendeel.

Het voorbeeld van Griekenland spreekt in dat verband boekdelen. De Spaanse banken willen het voorbeeld van Robert Houdini, de bekende ontsnappingskunstenaar, volgen. Dat betekent dat ze uit een onmogelijke situatie proberen te ontsnappen, wat helaas niet gaat lukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content