Spaanse banken leenden recordbedrag van 402 miljard euro bij ECB in juli

De Spaanse banken leenden een recordbedrag van 402 miljard euro van de Europese Centrale Bank in juli. Daarmee werd nogmaals duidelijk dat van een terugkeer van de banken naar de financiële markten voorlopig alleszins nog geen sprake is, wel integendeel.

Volgens de cijfers verstrekt door de Bank of Japan was er sprake van een stijging met 10% ten opzichte van de maand voordien. In januari leenden de Spaanse banken nog maar 161 miljard euro van de ECB. Alleen Santander en BBVA kunnen nog beroep doen op de markten.

De Europese beurzen zijn vandaag hoger gesloten, met winsten voor de belangrijkste indices die oproepen tot in de buurt van ruim een half procent. Delhaize kon uiteindelijk een relatief beperkte winst vasthouden, Telenet moest bij het slot van de handel meer dan 2% prijsgeven.

Resultaten Van Lanschot onder druk van moeilijke markten

De moeilijke financiële markten, waardoor cliënten terughoudend zijn met beleggen, hebben de resultaten van Van Lanschot Bankiers gedrukt in de eerste helft van dit jaar.

De onderliggende nettowinst van € 16,0 miljoen is weliswaar substantieel hoger dan de € 0,3 miljoen over de tweede helft van 2011, maar nog niet terug op het niveau van de eerste helft van vorig jaar (€ 42,8 miljoen).

De bank gaf volgende commentaar op de cijfers: “De eerste effecten van het in gang gezette kostenreductieprogramma vertalen zich in een afname van de bedrijfslasten. De uitvoering van dit programma ligt op schema, onder andere door een reductie van ruim 100 fte in het eerste halfjaar, het samenvoegen van een aantal kantoren en afdelingen, en de start die is gemaakt met het concentreren van internationale privatebankingactiviteiten in Zwitserland. Het nieuwe effectensysteem is inmiddels live en nieuwe onderdelen binnen onze onlinedienstverlening komen op korte termijn voor cliënten beschikbaar. Verder leidt ook de uitrol van onze vermogensregie- aanpak, waarin heldere vermogensdoelstellingen worden gekoppeld aan state-of-the-art scenarioanalyses, tot een merkbaar hogere cliënttevredenheid. Alle beleggingsproposities van de bank hebben in het afgelopen halfjaar positieve resultaten laten zien, waarbij ze op lange termijn de benchmarks outperformen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content