Spaanse banken hebben 42% van Spaanse overheidsschulden in handen

Bruno Verstraete van Nautilus Capital stelt vast dat de verschillen in prestaties op de beurzen tussen Frankfurt en Madrid nooit groter waren sinds het ontstaan van de eurozone dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Meer zelfs, het was van 1990 geleden dat de kloof nog zo groot was.

De tweede tranche van het LTRO (Long-Term Refinance Operation) programma van de ECB was meer dan een reddingsoperatie om het systeem overeind te houden, het programma was er ook op gericht om de strenge besparingsmaatregelen die in Europa doorgevoerd werden deels te compenseren.

Het afschrijven van de Griekse overheidsschulden wordt als het sluitstuk van een donker hoofdstuk beschouwd, de Europese Centrale Bank deed ditmaal een zware inspanning om te voorkomen dat de schuldencris zou overwaaien naar andere landen zoals Spanje en Italië.

Situatie van de Zuid-Europe banken wordt zorgwekkend

Anderzijds wordt volgens Verstraete de situatie van de Zuid-Europe banken zorgwekkend, want die hebben met het goedkoop ECB-geld vooral schulden van perifere Europese landen gekocht. Spaanse banken kochten 7x meer perifere schulden dan in de eerste 11 maanden van 2011.

De Spaanse banken hebben nu 42% van de Spaanse overheidsschulden in handen, het ziet er naar uit dat de banken nog de enige kopers van perifere schulden zijn. Dit brengt Verstraete er toe om te veronderstellen dat er een volgend schuifje in het LTRO-programma zal komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content