Spaanse 10-jarige rente stijgt tot boven 6,30%

De Spaanse rente op 10-jarige staatsobligaties steeg vandaag tot boven 6,30% en dat voor de eerste keer in meer dan vijf maanden. De stijging heeft te maken met het feit dat Griekenland dichter bij een exit uit de eurozone staat en met het feit dat Angela Merkel een verkiezingsnederlaag leed.

Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie kwam uit op 6,23%, of een stijging met 22 basispunten ten opzichte van het slotniveau van afgelopen vrijdag.

In de loop van de sessie werd een piek bereikt op 6,36%, het was voor het eerst sinds 30 november dat de kaap van 6,30% werd doorbroken.

De koers van de 10-jarige Spaanse bedroeg nog 97,275%. Credit-default swaps om zich te verzekeren tegen een Spaans default warden eveneens duurder.

Er was sprake van een stijging met 24 basispunten tot 541 basispunten, waarbij de beleggers zich in toenemende mate zorgen maken over de Spaanse bankensector.

Alle factoren dragen bij tot meer risk-off

Achilleas Georgolopoulos, fixed-income strategist bij Lloyds Banking Group Plc in Londen, is van mening dat alle factoren momenteel bijdragen tot meer risk-off.

De politieke situatie in Griekenland duwt de premies naar omhoog en de Spaanse obligaties zijn daar het eerste slachtoffer van.

Maar ook de Italiaanse staatsobligaties kregen opnieuw klappen. Het rendement op de 10-jarige steeg met 20 basispunten tot 5,71%, terwijl in de loop van de sessie op 5,78% werd bereikt.

De stijging van de rente was de grootste sinds 30 januari. Het rendement op de 2-jarige steeg met 32 basispunten tot 3,32%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content