S&P verlaagt kredietwaardigheid ArcelorMittal

Standard & Poor’s (S&P) heeft de kredietwaardigheid van staalconcern Arcelor Mittal verlaagd. ABN Amro denkt dat het kredietbeoordelingsbureau tot deze stap is overgegaan vanwege de verslechterde economische vooruitzichten, die ook de staalmarkt kunnen treffen. De analisten van ABN Amro volgen het aandeel ArcelorMittal met een koopadvies.

S&P heeft de kredietwaardigheidsbeoordeling van ArcelorMittal -zowel op korte als op lange termijn- verlaagd van BBB-/A-3 tot BB+/B (non-investment grade ofwel junkstatus).

Deze verlaging ligt in het verlengde van het feit dat S&P de economische vooruitzichten wereldwijd neerwaarts heeft bijgesteld, zo meent ABN Amro. Een verzwakking van de mondiale economie zal ook gevolgen hebben voor de staalmarkt.

Vragen over de radicale maatregelen die het bedrijf moet treffen

De analisten van ABN Amro denken dat de directe financiële impact van de kredietwaardigheidsverlaging voor ArcelorMittal beperkt zal blijven tot circa USD 100 miljoen aan extra financieringskosten.

Vanwege de downgrade rijzen echter vragen over radicale maatregelen die ArcelorMittal mogelijk moet treffen teneinde de schuldpositie te verbeteren.

Het staalconcern zou bijvoorbeeld in het dividend kunnen gaan snijden, of nieuwe aandelen uitgeven.

ABN Amro verwacht niet dat ArcelorMittal meteen zal overgaan tot de uitgifte van nieuwe aandelen om zo de schuldpositie te verbeteren. Nu het kwaad -de downgrade- geschied is, zal het staalconcern eerder proberen om via desinvesteringen de schuldenlast af te bouwen. De uitgifte van nieuwe aandelen is een laatste redmiddel. ABN Amro blijft het aandeel ArcelorMittal volgen met een koopadvies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content