S&P blijft Spanje in het vizier houden, Mobistar krabbelt moeizaam weer recht

Standard & Poor’s heeft nu ook de kredietrating van 16 Spaanse banken verlaagd, nadat vorige week het land zelf al een downgrading kreeg. Onder andere de rating van Santander, de grootste Spaanse bank, ging naar omlaag. Santander behoudt bovendien zijn negatieve outlook.

De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, zij het dat de verliezen niet verder zijn opgelopen. Op de Brusselse beurs zijn toch een paar lichtpuntjes, waaronder Mobistar. De aandelen van de mobiele operator werden vorige week zwaar afgestraft.

S&P verlaagt Spaanse rating naar BBB+

S&P heeft de langetermijn rating van Spanje vorige week al verlaagd van A naar BBB+ en handhaaft het negatieve vooruitzicht. S&P verwacht dat meer steun moet geven aan de bankensector. Daarnaast verlaagde het ratingbureau de groeiprognose naar een krimp van 1,5% dit jaar en 0,5% in 2013.

De hervormingen op de arbeidsmarkt die de nieuwe regering heeft doorgevoerd zijn wel positief, maar zullen niet op korte termijn al zorgen voor hogere werkgelegenheid, eerder het tegenovergestelde. Vorige week lieten de werkloosheidscijfers over het eerste kwartaal een verdere verslechtering zien. Het percentage liep op van 22,9% naar 24,4% bij een verwachting van 23,8%. De oplopende werkloosheid in de perifere landen zal volgens

Theodoor Gilissen Bankiers de roep om groei-initiatieven alleen maar doen aanzwellen.

Daarnaast lieten economische vertrouwensindicatoren van de Europese Commissie een sterker dan verwachte daling zien. De Italiaanse premier Monti liet nu ook weten dat de bezuinigingen gecombineerd moeten worden met maatregelen om de groei te ondersteunen. Voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy zei te overwegen om in juni een informeel overleg van Europese leiders te organiseren om over groei-initiatieven te discussiëren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content