Solvay komt met goede cijfers

In tegenstelling tot de povere resultaten van DuPont komt de Belgische chemiegroep met resultaten die beter zijn dan verwacht.

Solvay boekte in het derde kwartaal een omzet van 3,3 miljard euro of 1% meer dan vorig jaar. De groei is te danken aan gunstige wisselkoerseffecten (+5%), terwijl de verkochte volumes met 4% zakten. De positieve verrassing is de evolutie van de recurrente bedrijfskasstroom (ebitda). Dit cijfer steeg met 4% tot 554 miljoen euro, terwijl analisten een daling verwachtten. Solvay kon meer kosten besparen dan verwacht bij de integratie van Rhodia. De overname van de Franse sectorgenoot verbeterde ook het operationele resultaat. De stijging van de prijs voor guargom, geproduceerd door een Indische joint-venture van Rhodia, verbeterde de bedrijfskasstroom met 40 miljoen euro.

De nettowinst klokte af op 148 miljoen euro (+3% tegenover dezelfde periode vorig jaar) of 1,79 euro per aandeel. Het voorschot op het dividend kan op die manier zonder problemen op 1,20 euro per aandeel blijven.

Wat betreft de vooruitzichten mikt de chemiegroep dit jaar op een stabiele recurrente bedrijfskasstroom. Dit betekent dat Solvay een verbetering van het resultaat in het vierde kwartaal verwacht, want het saldo staat na negen maanden op -4%. De vergelijkingsbasis is alvast een meevaller, omdat de recurrente bedrijfskasstroom in het vierde kwartaal van 2011 met 23% was gezakt. Opvallend is dat de groep zeer voorzichtig blijft naar de toekomst toe, en geen verwachtingen meegaf voor de resultaten van 2013.

Hoewel het huidige zwakke economische klimaat zal wegen op de resultaten van de volgende kwartalen, biedt deze omgeving ook kansen op nieuwe overnames. De netto schuldpositie van de groep bedraagt immers opnieuw minder dan 1 keer de jaarlijkse bedrijfskasstroom (ebitda).

Partner Content