Small caps profiteren van politieke spanningen

Een mogelijke verklaring voor de opmars van de Russel2000, op Wall Street de index die de kleine aandelen covert, waren de politieke spanningen in Washington. Als de Amerikaanse overheid op slot gaat heeft dat voor dit soort relatief kleinere bedrijven veel minder invloed dan de grote bedrijven.

Door de onzekerheid aan het politieke front daalden de grotere indexen wel. De S&P500 verloor 1,1%. Dat betekent overigens de eerste week-daling sinds augustus.

Nu de maand oktober is begonnen, zal het wel weer vol staan van “gedenkmomenten”. De krach van 1929 en 1987 zullen wel weer herhaaldelijk worden aangehaald.

Ook zal er regelmatig gerefereerd worden aan de dramatische ontwikkelingen van de beurzen in 2008. In die maand verloor de S&P500 bijna 17% van haar waarde.

Door deze dalingen is oktober een gruwelmaand voor beleggers. Maar de kans op dramatische ontwikkelingen voor deze maand lijken niet groot.

Natuurlijk kan de politiek meer problemen veroorzaken dan gemiddeld maar uit het bedrijfsleven lijken alleen maar optimistische geluiden te komen. Althans om het wat duidelijk te stellen, er zijn tot op heden maar weinig winstwaarschuwingen gekomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content