Slim beleggen via een aparte rekening
Wie belegt op de beurs, doet dat het beste enkel met geld dat hij (gedurende een lange tijd) kan missen. Een aparte beleggersrekening is daarom geen slecht idee.
Beleggen in aandelen of fondsen houdt altijd een zeker risico in, want de beurzen zijn nu eenmaal wispelturig en onvoorspelbaar. Het is dan ook niet verstandig om hiervoor centen je gebruiken die je nodig hebt om bijvoorbeeld je huur of lening te betalen. Alleen spaargeld dat je écht kan missen, komt hiervoor in aanmerking.
Om je ‘ijzeren spaarreserve’ en je beleggingsgeld netjes gescheiden te houden, bieden sommige banken een beleggersrekening aan. Zo’n rekening mikt vooral op actieve beleggers en staat los van je vertrouwde zichtrekening. Daardoor blijven de transacties voor je beleggingsverrichtingen steeds apart van je huishoudelijke verrichtingen, betaalkaarten en domiciliëringen.
Voor welke transacties?
Een beleggersrekening dient specifiek voor beleggingstransacties, zoals de aan- en verkoop van aandelen of de inschrijving op beleggingsfondsen en obligaties. Ook stortingen van kapitalen en/of interesten van kasbons en termijndeposito’s horen hier thuis. Door de scheiding met je zichtrekening behoud je steeds een goed overzicht.
De opening en het dagelijks gebruik van een beleggersrekening zijn bij de meeste banken helemaal gratis. Ook het opvragen van rekeningafschriften via een bankautomaat is doorgaans kosteloos. Je betaalt mogelijk wel portkosten voor de afschriften die je toegestuurd krijgt en bewaarkosten voor de afschriften die je laat bewaren in de bank.
Koppeling met effectenrekening
Voor een optimaal beheer van je financiën doe je er goed aan om je beleggersrekening te koppelen aan een effectenrekening. Dat is een afzonderlijke rekening waarop je al je beleggingen in alle veiligheid kunt deponeren. Sinds de afschaffing van effecten in materiële vorm, kan je als belegger trouwens niet meer zonder zo’n effectenrekening.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier