Slim beleggen doe je volgens je leeftijd
Als je verstandig wil beleggen, dan hou je het beste rekening met je leeftijd. Elke levensfase wordt immers gekenmerkt door een aantal specifieke eigenschappen, en daar moet je je beleggingsgedrag op afstemmen.
Ongeacht je leeftijd is een goede spreiding van je beleggingsportefeuille een absolute must. Door aandelen(fondsen) te combineren met vastrentende beleggingen zoals obligaties of kasbons, combineer je immers een stuk zekerheid met potentieel hogere rendementen. De ideale verhouding tussen de verschillende onderdelen verschilt echter naargelang je leeftijd.
Wie jong is, heeft nog een heel leven voor zich. Daarom mag je je op jonge leeftijd vooral focussen op aandelen. Over een lange periode brengen die meer op dan vastrentende producten – zeker in een context van lage rentevoeten. Door bovendien te opteren voor aandelenfondsen, kan je het risico van je portefeuille nog gevoelig spreiden.
Evenwicht aanpassen
Actieve mensen tussen 25 en 45 jaar worden vaak geconfronteerd met hoge kosten: ze kopen een auto, trouwen, bouwen een huis en krijgen kinderen. Niet zelden geven ze meer geld uit dan wat ze verdienen. Toch is het aangewezen om ook in deze levensfase je beleggingsportefeuille verder op te bouwen. Die bestaat idealiter uit een evenwichtige combinatie van aandelen en obligaties. Gemengde fondsen kunnen alvast helpen om de ideale mix te bekomen.
Hoe ouder je wordt, hoe meer je je dient te focussen op het behoud van het opgebouwde kapitaal. Risicovolle aandelen ruil je geleidelijk in voor vastrentende producten die je toekomstig pensioen aanvullen met een extra uitkering. Obligatiefondsen horen dus meer dan ooit thuis in de beleggingsportefeuille van een vijftigplusser.
Handig vuistregeltje
Uiteraard is de ideale verhouding tussen aandelen en obligaties ook afhankelijk van je persoonlijke situatie. Onthoud alvast volgende vuistregel: zorg dat het percentage aan vastrentende beleggingen in je portefeuille overeenkomt met je leeftijd in jaren. Ben je dus 35 jaar, beleg dan 35 procent in obligaties en de rest in aandelen.(RVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier