Slecht scenario voor Griekenland: de trojka trekt zich terug

Een coalitieregering van ND en PASOK bleek na de verkiezingen in Griekenland niet mogelijk omdat zij in het parlement niet aan een meerderheid raakten.

Antonis Samaras (ND) heeft zijn mandaat om een regering te vormen meteen teruggegeven aan de president, het extreem-linkse SYRIZA en de socialistische PASOK werden op hun beurt met de regeringsvorming belast maar gooiden al even snel de handdoek in de ring.

De voorzitter van SYRIZA, Alexis Tsipras, liet duidelijk verstaan dat hij met de linkse partijen een regering wil vormen. Dat is echter onmogelijk aangezien alle linkse partijen samen (Syriza, PASOK, KKE en Democratisch Links) slechts 138 zetels hebben, terwijl voor een parlementaire meerderheid 151 zetels nodig zijn.

Bovendien waren er volgens Manolis Davradakis van AXA Investment Managers nogal wat obstakels voor het linkse scenario: Alexis Tsipras had PASOK gevraagd om de steun van zijn partij aan het memorandum met de trojka te herroepen, en KKE is gekant tegen deze grote coalitie.

Onmogelijk om een coalitieregering te vormen

Naar de mening van Davradakis was het bij deze stand van zaken onmogelijk om een coalitieregering te vormen. Nieuwe verkiezingen op 17 juni waren dus onvermijdelijk.

Alle partijen zullen dan hun retoriek tegen het memorandum opdrijven om zoveel mogelijk stemmen te halen.

SYRIZA zal waarschijnlijk versterkt uit de nieuwe verkiezingen komen en mogelijk zelfs de grootste partij worden. In dat geval krijgt de partij de 50 extra zitjes in het parlement die de grondwet aan de grootste partij toekent.

Het gevolg daarvan is dat de beloften aan de trojka – met of zonder coalitieregering – niet zullen worden nagekomen. De trojka zal de financiering dan opschorten. Griekenland gaat bankroet en verlaat de eurozone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content