Situaties op de obligatiemarkt steeds gekker, Italiaanse veiling half geslaagd

De downgrading van de Spaanse kredietrating door S&P leek de Europese obligatiemarkten vanmorgen weer even in vuur en vlam te zetten, maar uiteindelijk doofden de vlammen weer snel. Van grote bewegingen in koersen en rendementen was dus uiteindelijk geen sprake.

Marcus Widen en Laurent Fransolet van Barclays Capital waarschuwden niettemin dat de Spaanse downgrading toch gevolgen kan hebben.

De kansen zijn namelijk groter geworden dat de Spaanse banken beroep zullen moeten doen op externe hulp. Een dergelijk scenario zou de perifere Europese obligatiemarkten opnieuw in rep en roer kunnen zetten.

De situaties op die obligatiemarkt worden overigens steeds gekker. Elwin de Groot, market economist bij Rabobank Nederland in Utrecht, verwees daarbij naar het feit dat de Duitse korte rente zo goed als nul is. Hij kan zich moeilijk voorstellen dat een dergelijke situatie gaat blijven duren.

Italië raakt maar met de hakken over de sloot

De downgrading van de Spaanse kredietrating zette uiteraard de koersen van de Europese perifere obligaties onder druk en dat op een moment vlak voor de Italianen met een veiling van staatspapier uitpakten. Het zal dan ook niemand verbazen dat die slechts met de hakken over de sloot raakten.

Italië haalde in totaal 5,95 miljard euro op via de veiling van staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar, waar op 6,25 miljard euro was gemikt. Mohit Kumar, head of euro-area rates strategy bij Deutsche Bank AG in Londen, is van mening dat de veiling gezien de omstandigheden nog relatief geslaagd mocht worden genoemd. De belangstelling van de kant van de beleggers mocht op de keper beschouwd nog redelijk worden genoemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content