Situatie op oliemarkt is scheefgetrokken

Gaan de hoge olieprijzen een lang leven beschoren zijn? Het debat daaromtrent is in de afgelopen weken hoog opgelaaid. De situatie op de oliemarkt is namelijk scheefgetrokken, waarbij er een grote discount bestaat tussen de spotprijzen en de contracten voor levering op lange termijn.

Met lange termijn wordt dan een periode van drie tot vijf jaar bedoeld. Op basis van die discount zou kunnen verondersteld worden dat de markt gelooft dat de hoge olieprijzen een tijdelijk fenomeen gaan blijken te zijn. Dat betekent dat er vroeg of laat een correctie kan worden verwacht.

20 dollar versus 1 dollar

Sinds het begin van dit jaar is de spotprijs voor olie met ongeveer 20 dollar gestegen, terwijl de langerlopende contracten per saldo eerder pas op de plaats maakten. Het contract voor levering in december 2018 is maar met 1 dollar gestegen tot 95 dollar per vat.

Dat betekent dat de gap tussen kort- en langlopende contracten ongeveer 30 dollar bedraagt. Mark Thomas, head of energy futures bij commodities brokerage Marex Spectron, heeft een verklaring voor deze anomalie. De markt rekent er blijkbaar op dat in de toekomst meer olie naar de markt zal komen.

Daarbij wordt op de eerste plaats uitgegaan van een hogere olieproductie in Irak, Brazilië, de Verenigde Staten en Canada. Ook Saoedi-Arabië heeft al meermaals te kennen gegeven dat de huidige olieprijzen onterecht zo hoog zijn. Onder andere de Verenigde Staten zijn volop bezig om hun olieproductie op te trekken, dit om in grotere mate op de eigen productie te kunnen terugvallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content