Situatie in Griekenland wordt spannend als SYRIZA verkiezingen wint

Griekenland heeft genoeg cash om het uit te houden tot aan de verkiezingen in juni. Dan wordt volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas de situatie binair.

Als de pro-austerity partijen New Democracy en Pasok aan het langste eind trekken dan kan er misschien snel een regering komen en kan de volgende schijf hulp relatief snel worden vrijgegeven.

Krachtmeeting tussen Griekenland en de rest van Europa?

Als het natuurlijk Syriza wordt, dan kan het spannend worden. Zij zijn heel erg gekant tegen de gemaakte afspraken met de Troika. Dan lijkt het af te lopen op een krachtmeeting tussen Griekenland en de rest van Europa en blijven alle opties open.

Voor de markten betekent dit dat de nerveusiteit en volatiliteit nog tot minstens aan de verkiezingen bij ons zal zijn.

Macro-economische cijfers vallen tegen

De meest recente economische cijfers uit Europa zijn volgens Gijsels bovendien ook niet onmiddellijk meevallers. De kans wordt weer groter dat de Europese economie in het tweede kwartaal zal contracteren.

Maar paradoxaal genoeg is dat op korte termijn voor de markten positief omdat het de kans op een renteverlaging en andere acties door de ECB groter maakt.

Desalniettemin blijven Gijsels en zijn team voorzichtig op meer risicovolle activa. Want zelfs als de pro austerity partijen in Griekenland winnen worden de komende maanden geen picknick, niet voor Griekenland en niet voor de rest van Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content