Situatie Amerikaanse huizenmarkt verbetert lichtjes

Vrijdag worden de Amerikaanse orders voor duurzame consumptiegoederen bekend. Volgens analisten nam het aantal orders voor (commerciële) vliegtuigen en auto’s toe.

Daardoor zal de groei volgens Theodoor Gilissen Bankiers inclusief deze componenten sterk kunnen verbeteren tot 3%. Exclusief deze componenten resteert een stijging van 0,5% op maandbasis.

Woensdag komen de notulen van de Amerikaanse centrale bank naar buiten. Hieruit kan blijken welke monetaire acties de Fed nog achter de hand heeft en of de kostenbatenanalyse van monetaire maatregelen afgerond is.

Onduidelijkheid over situatie Amerikaanse vastgoedsector

Op 31 augustus spreekt Bernanke in Jackson Hole en deze bijeenkomsten leveren doorgaans interessante opinies dan wel daden op. Twee jaar geleden werd een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming aangekondigd.

Vorig jaar ging Bernanke in op de economische ontwikkelingen op de lange termijn. Hij meende toen al dat het herstel lang zou duren, maar dat de Amerikaanse economie fundamenteel sterk is.

Verder zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers blijken dat de Amerikaanse huizenmarkt licht verbetert. Voor zowel bestaande als nieuwe woningen wordt een kleine verbetering voorzien.

Toch blijkt de home affordability index de laatste maanden verslechterd. Weliswaar zijn rente en inkomens hoger dan eind vorig jaar, maar zijn banken terughoudender geworden in het verstrekken van hypotheken en moet meer maandelijks afgelost worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content