Sipef wil nu zaaien om later te oogsten

Nadat de palmolieprijs de afgelopen jaren lagere regionen opzocht (net zoals tal van andere grondstoffen), is er de afgelopen maanden een opvering van de prijs voor palmolie waar te nemen.

Een aantal factoren verklaren volgens Geert van Herck van Leleux deze koersstijging: zo daalden de voorraden in Indonesië (samen met Maleisië de grootste producent van palmolie, samen vertegenwoordigen ze meer dan 86% van de totale palomolieproductie) wat het aanbod drukte.

Langs de kant van de vraag zagen we in datzelfde land een groter deel van de palmolieproductie voor biobrandstoffen gaat gebruikt worden.

Volgens de “Indonesian Biofuel Mandate” moet er thans 10% (i.p.v. 7,5% voordien) palmolie in diesel verwerkt worden en energiecentrales moeten 20% palmolie gebruiken in de brandstoffen om hun centrales aan te drijven.

Dit moet vraagondersteunend werken. Dit brengt Van Herck ook bij de langetermijnfundamentals voor palmolie die nog steeds aantrekkelijk ogen : de wereldbevolking blijft verder groeien en de beschikbare hoeveelheid land krimpt jaar na jaar.

Om aan deze toegenomen voedselvraag te voorzien, moet er beroep gedaan worden op landbouwgrondstoffen met een hoge opbrengst per hectare.

En daar scoort palmolie uitstekend : gemiddeld 4,09 ton per hectare vs 0,50 ton/hectare voor zonnebloem- en 0,37 ton/hectare voor soja-olie. Van Herck heeft een advies opbouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content