Sinds economisch herstel gingen in VS meer jobs verloren dan er bijkwamen

De Verenigde Staten zagen sinds het economisch herstel in de Verenigde Staten meer jobs verloren gaan dan dat er bijkwamen. Dat klinkt vreemd, maar nochtans is het zo.

James Poterba, economieprofessor bij M.I.T. en een lid van het National Bureau of Economic Research’s Business Cycle Dating Committee, maakte een simpele rekensom en stelde vast dat het aantal jobs nog steeds 329.000 eenheden onder het niveau ligt van 15 maanden geleden toen de crisis officieel eindigde.

Poterba merkt op dat we uit een diep gat zijn gekomen en dat het daaropvolgend herstel inderdaad met horten en stoten kan verlopen. De trage groei van de werkloosheidsgraad in de afgelopen maanden bewijst dat er nog een lange weg valt af te leggen.

De recessie uit de periode 2007-2009 was niet alleen de langste na de Tweede Wereldoorlog, maar ook de diepste in de termen van jobverlies. Poterba is van mening dat de jobmarkt lijkt te stagneren, hij sluit zelfs niet uit dat de arbeidsmarkt verder gaat verslechteren.

Het uitblijven van het herstel van de economie kan leiden tot een tweede recessie, die de regering van president Obama niet op rekening van hun voorgangers kan schrijven.

Het is zelfs niet uitgesloten dat de Amerikaanse werkloosheidsgraad tot de volgende verkiezingen boven het niveau van 9% gaat blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content