Shell heeft de kans verkeken om dit jaar nog een meevaller te publiceren

Shell maakte gisteren bekend dat het vertraging heeft opgelopen bij exploratiewerkzaamheden in het Arctisch gebied. Het is een prestigieus project, waar Shell al jaren mee bezig is en USD 4,5 mrd in heeft geïnvesteerd.

De verwachtingen zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers hoog: het zou de grootste Amerikaanse offshore vondst in een generatie kunnen worden.

Hoe erg is de vertraging?

In de eerste plaats gaat het om een langetermijnproject, waar op dit moment pas de eerste boringen plaatsvinden. Deze boringen zijn exploratieboringen en geen productieboringen.

Als Shell olie vindt, duurt het nog 7 tot 10 jaar voor de benodigde infrastructuur is aangelegd en geproduceerd kan worden.

Dat betekent dat het voorlopig geen effect heeft op de productie en het resultaat van Shell. Het concern stelt nu de exploratieboringen in de oliehoudende lagen uit tot volgend jaar.

Het is een teleurstelling omdat de markt hoopte dat Shell dit jaar al goed nieuws zou brengen met een succesvolle olievondst. Shell gaat nu door met de voorbereidende werkzaamheden en zal de oliehoudende lagen pas in de zomer van 2013 aanboren. Het concern kan vanwege de barre weersomstandigheden alleen in de zomer een paar maanden per jaar aan het werk.

Eerste boring sinds jaren in Arctisch gebied

Shell was op 9 september begonnen met boringen in de Chukchi zee, de zee ten noorden van de Beringstraat tussen Alaska en Siberië.

Het was volgens Theodoor Gilissen Bankiers de eerste boring in een reeks over een aantal jaren in het Arctisch gebied. Gezien de lange termijn van het project is de vertraging technisch geen groot probleem.

De tegenvaller zit er vooral in dat nu de kans is verkeken om nog dit jaar een mooie meevaller te presenteren. Dat Shell inmiddels al USD 2,2 mrd heeft geïnvesteerd in licenties en USD 2,3 mrd aan apparatuur en personeel nog voordat er een boorkop in de grond is gegaan is alleen mogelijk doordat het concern al gegevens heeft van eerdere boringen in de jaren tachtig en negentig.

Met een dividendrendement van 4,9% is Shell aantrekkelijk gewaardeerd; de analisten van volgens Theodoor Gilissen Bankiers herhalen hun koopadvies en het oude koersdoel van Eur 30 is under review.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content