Sentiment op beurzen blijft voorzichtig

De Europese beurzen zijn hoger geopend, zonder dat er per saldo echt duidelijke bewegingen vielen op te tekenen. De belangrijkste indices boeken winsten van maximaal zowat een half procent, in Tokio moest de Nikkei vanmorgen opnieuw bijna 2% prijsgeven, om vervolgens weer vrij spectaculair te herstellen. Wall Street hield anderzijds gisteren het hoofd koel.

De aandelenmarkten in Europa stonden volgens Philippe Gijsels BNP Paribas gisteren stevig onder druk na de negatieve reversal in Wall Street eergisterenavond en de zware verliezen in Japan.

Als we alles een beetje op een rijtje zetten dan waren de commentaren van Ben Bernanke alsook de minutes van de laatste Fed meeting niet uit de lijn van de verwachtingen.

De president van de Fed gaf eerst nog aan dat het onverstandig zou zijn om te snel te stoppen met injecteren voordat de job gedaan was.

De beurzen onthaalden dit op applaus en we gingen initiëel fors hoger. Daarna kwam er de boodschap dat op een bepaald moment de QE zal worden verminderd en zelfs gestopt.

Dat is iets wat men eigenlijk wel zou kunnen verwachten van een exceptionele maatregel. Dus kortom, van de Fedkant is er weinig of niets veranderd. Voorlopig gaat men door en op een bepaald moment zal men stoppen.

En als men stopt zal de economie waarschijnlijk in een beteres toestand zijn dan vandaag en kunnen we hopen dat de betere omgeving en bedrijfswinsten het als motor voor de rally overnemen van de QE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content