Danny Reweghs
‘Sell in May and Go Away’: gaat die beurswijsheid ook dit jaar op?
‘Het typische fenomeen van een correctie vanaf de lente tot het eind van de zomer doet zich vooral voor als de voorafgaande periode een sterke koersontwikkeling heeft laten zien.’ Dat zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.
Aan het eind van april willen we u confronteren met één van de bekendste beleggingswijsheden,Sell in May and Go Away. Het lijkt een wel heel simpele beurswijsheid. Al hoort die vervolledigd te worden met But Remember to Come Back in September.
Historische evidentie
Uit verschillende onderzoeken blijkt er wel degelijk een kern van waarheid in dit beursgezegde te zitten. Er is zelfs historisch materiaal voor Wall Street dat teruggaat tot eind van de negentiende eeuw. En dat blijkt dat de periode mei-augustus gemiddeld inderdaad een nulrendement tot maximum 1,9 procent return oplevert naargelang het onderzoek en de periode. Sowieso een stuk minder dan voor de periode september-april, waar we gemiddelde rendementen op meer dan honderd jaar tussen 6 en 7 procent schommelt.
Al is het absoluut niet zo dat de periode mei-augustus haast jaarlijks voor teleurstelling zorgt voor aandelenbeleggers. Integendeel, slechts 40 procent over meer dan honderd jaar zagen we negatieve rendementen tegenover een jaargemiddelde van 28 procent negatieve returns. Of dus 2 keer op 5 jaar gemiddeld versus iets meer dan één keer om de vier jaar. Er zijn dus heus wel beurszomers die prima verlopen. In het jargon spreekt men dan doorgaans van ‘campingrally’s‘.
Weinig waarschijnlijk
Ook wij beschikken uiteraard niet over een glazen bol om een prognose te geven of de wijsheid dit jaar al dan niet zal opgaan. Maar we achten die kans tot minder waarschijnlijk dan gemiddeld. Het belangrijkste argument is uiteraard dat het dit jaar nog niet veel soeps is geweest op de aandelenmarkten. De correctie die we vorig najaar hadden verwacht, is er pas sinds begin februari van dit jaar gekomen. En daarom is deze terugval nog meer uitgesproken in omvang en tijd dan verwacht.
Het typische fenomeen van een correctie vanaf de lente tot het eind van de zomer doet zich vooral voor als de voorafgaande periode een sterke koersontwikkeling heeft laten zien, doorgaans vanaf het najaar van het jaar voordien. Met drie relatief zwakke maanden achter de rug is aan die voorwaarde anno 2018 niet voldaan.
Wispelturige Trump
We houden daarentegen eerder rekening dat de aandelenmarkten het de komende maanden een stuk beter zullen doen dan in het eerste deel van het jaar. De omgevingsfactoren blijven immers onverminderd gunstig voor aandelenbeleggingen. De rente-opmars van begin 2018 is immers recent gestuit, de wisselkoersverhoudingen zijn gestabiliseerd, de groeiverwachtingen blijven gunstig en ook de bedrijfsresultaten zouden positief moeten blijven evolueren dit jaar.
We moeten voor onze rooskleurige bril richting de komende maanden wel een (serieuze) slag om de arm houden en dat is dat de Amerikaanse president Donald Trump niet ontspoort (noch geopolitiek met Rusland, noch in het handelsconflict met China) of door het gerecht richting de uitgang van het Witte Huis wordt geduwd. Anders zien we de rest van de lente en de zomer wel positief tegemoet. Pas naarmate we het jaareinde naderen en meer nog in 2019 verwachten we ons aan een heel wat woeligere periode op de beurzen, met een forsere daling dan we de afgelopen tijd hebben ondergaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier