Sector chemicals maakt zich op voor het cijferseizoen

Deze week zullen chemieconcerns AkzoNobel en PPG Industries cijfers over het tweede kwartaal rapporteren; een paar weken later is het de beurt aan DSM.

Moeten we ons zorgen maken over de resultaten van deze chemieconcerns, gezien de weinig florissante economische omstandigheden?, zo vragen de analisten van ABN Amro zich af.

Analisten rekenen er op dat Akzo Nobel volgende week een winst per aandeel van EUR 1 zal rapporteren, net zoals het geval was in het tweede kwartaal van 2011 (het beste kwartaal van 2011 voor Akzo). Men dient zich echter te realiseren dat de winsten van Akzo Nobel voornamelijk tot stand komen via de productie van chemicaliën.

Specialistische producten die Akzo Nobel maakt, zoals decoratieve verf, dragen in mindere mate bij aan de winst. Grote spelers in de chemie-industrie hebben in de afgelopen tijd laten weten dat de vraag naar basischemicaliën onder druk staat.

Met name de vraag vanuit landen als China, wat eerder sterke groeiregio’s waren, valt terug. Hierdoor is de kans groter geworden dat de winstcijfers zullen tegenvallen.

Verhaal PPG is positiever

Voor sectorgenoot PPG is het verhaal positiever. PPG is sterk gediversifieerd: het bedrijf is weliswaar nog altijd actief als chemicaliënproducent maar daar staan andere activiteiten -waaronder de productie van lenzen- tegenover.

De marges op deze activiteiten zijn hoog en vormen een goed tegenwicht voor de meer cyclische chemieactiviteiten. Bovendien heeft PPG een zeer sterke balanspositie, hetgeen de onderneming in staat blijft stellen om eigen aandelen in te kopen (iets wat voor Akzo Nobel geen reële optie is).

DSM onderscheidt zich in positieve zin van sectorgenoten. Het bedrijf houdt zich nog altijd bezig met cyclische chemieactiviteiten, waardoor de winsten van tijd tot tijd hoger dan wel lager uitvallen.

Maar de basisportefeuille van DSM is veerkrachtig: in deze portefeuille bevinden zich producten die hoge, duurzame marges opleveren.

Zo vormen de divisies Life Sciences en Nutrition interessante onderdelen van het bedrijf: onder meer via overnames worden de winsten hier uitgebouwd. Van de drie bedrijven heeft DSM de meest solide balanspositie. Het aandeel DSM is bovendien het meest aantrekkelijk gewaardeerd, zo denken de analisten van de bank.

Samenvattend: op korte termijn liggen er volgens ABN Amro risico’s voor de sector Chemicals, vanwege de terugvallende vraag naar chemicaliën.

Voor wat betreft de middellange en lange termijn zijn de analisten van de banken echter hoopvol gestemd. Chemieproducenten hebben in het algemeen gezonde balansposities; bovendien zijn de groeiperspectieven van deze bedrijven nog altijd intact.

Koerscorrecties van dergelijke aandelen kunnen voor beleggers een interessante gelegenheid vormen om in te stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content