Schoorvoetend richting Amerikaans banenrapport
Alle ogen richten zich op de VS, waar een aantal relatief goede economische statistieken de kans op een renteverhoging in september vergroten.
De Europese aandelenmarkten trokken zich in de ochtend op aan beter dan verwachte Chinese statistieken. De PMI-aankoopmanagersindex van de Chinese industrie steeg onverwacht van 49,9 in juli naar 50,4 in augustus, waar economen hadden gerekend op een stilstand. Een cijfer boven 50 wijst op groei. De minder goede PMI-cijfers voor de industrie van de eurozone konden de sfeer niet bederven.
Alle ogen richtten zich in de namiddag op de VS, waar een aantal relatief goede economische statistieken de kans op een renteverhoging in september vergrootten. De tijdens de voormiddag opgebouwde winsten smolten weg als sneeuw voor de zon. De Europese aandelenindices doken in de late namiddag zelfs in het rood. De bepalende factor wordt het banenrapport, dat morgennamiddag onze tijd gepubliceerd wordt. Als dat significant beter is dan verwacht, wordt de kans op een renteverhoging in september reëel – een mogelijke reden voor beleggers om aandelen te verkopen.
De Bel20-index eindigde met een winst van 0,17 procent. Ackermans & van Haaren (+6,03%) was een opvallende stijger binnen de index. De holding profiteerde van een koopadvies van KBC Securities. Volgens de betrokken analist zou het aandeel afgelopen dinsdag te sterk afgestraft zijn geweest voor de dalende recurrente resultaten.
Van de Velde (-1,52%) slaagt er maar niet in de belabberde toestand bij zijn Amerikaanse dochter te keren. Op vergelijkbare basis boekte de lingerieproducent bijna 18 procent minder omzet in de VS. Vorig jaar werden de Amerikaanse activiteiten stevig aangepakt (met onder meer een naamsverandering en winkelsluitingen), maar voorlopig blijven de resultaten uit. Ook in de tweede jaarhelft zou de toestand naar eigen zeggen niet verbeteren. Op groepsniveau slaagde Van de Velde er wel in de omzet met een half procent te doen stijgen tot 113,9 miljoen euro, met dank aan goede prestaties in de andere regio’s en de groothandelsactiviteiten. Van de Velde kon ook zijn winstgevendheid verbeteren: op vergelijkbare basis ging de recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (rebitda) 7 procent hoger tot 38,5 miljoen euro.
Mithra (-0,57%) zag het voorbije halfjaar zijn bedrijfsverlies oplopen naar 21,5 miljoen euro tegenover 6,8 miljoen euro een jaar eerder. De omzet bleef nagenoeg stabiel, maar de operationele kosten verdubbelden ruim tot 17,4 miljoen euro. Het Waalse biotechbedrijf gaat een versnelling hoger en investeert volop in onderzoek en ontwikkeling – vooral dan in de anticonceptiepil Estelle en Donesta, een hormoonvervanger voor vrouwen in de menopauze – en in de uitbouw van een commercieel netwerk. Ook de uitrol van het Mithra CDMO technologische platform kostte veel geld. Eind juni had Mithra nog 65,9 miljoen euro in kas tegenover 96,8 miljoen euro een jaar eerder.
Pernod Ricard (+2,33%) wil de komende jaren 400 miljoen euro besparen op zijn grondstoffen- en productiekosten. Van die besparingen zou 100 miljoen euro geherinvesteerd worden in reclame en promoties. De op een na grootste producent ter wereld van gedistilleerde alcoholische dranken wil zo zijn winstmarge verbeteren en de aanhoudende omzetdaling bij zijn bekendste merken tegengaan. Het voorbije boekjaar 2015-2016 zakte de omzet van Absolut-wodka en Chivas Regal-whisky met 4 procent. Pernod Ricard kampt enerzijds met de sterke daling van de Chinese markt voor dure dranken. Anderzijds daalt de populariteit van Absolut in de VS. De omzetdaling bij beide merken werd het voorbije jaar gecompenseerd door hogere verkopen van de Jameson-whisky en de Perrier-Jouet-champagne. De recurrente winst ging 2 procent hoger tot 2,28 miljard euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier