Scherpe tweedeling op financiële markten

Hoe zal het verder gaan vanaf hier? De Europese ontwikkelingen hebben geleid tot een scherpe tweedeling op de financiële markten. Duitsland trekt momenteel tweejaars geld aan tegen 0%; Italië en Spanje betaalden vorige week respectievelijk 4% en 4,75% voor een lening met dezelfde looptijd.

Dit geeft volgens Royal Bank of Scotland Merkel in zekere zin ook ‘wisselgeld’ op weg naar de oplossing. Zelfs als de Duitse rente oploopt naar, zeg, 2% is dit historisch gezien nog steeds een laag niveau.

Dat geeft voeding aan de geruchten dat Duitsland wellicht toch 180 graden zal draaien en akkoord zal gaan met een bepaalde vorm van euro-obligaties.

De onderhandeling dient te gaan over de voorwaarden en zekerheden die daarbij gesteld worden. Een geloofwaardige stap voorwaarts in Europa schept vertrouwen op de financiële markten.

De historisch gezien extreem lage rente in combinatie met een gemiddeld Europees dividendrendement van ongeveer 4% maakt aandelen tot een aantrekkelijk alternatief ten opzichte van de veel veiliger geachte staatsobligaties.

Wat gaat het electoraat doen?

Als maar een klein gedeelte van het naar staatsobligaties gevluchte kapitaal de weg naar meer risicovollere beleggingen vindt,

maken Europese aandelen in financieel gezonde bedrijven een goede kans om daarvan te profiteren.

Maar wat als het Noord-Europese electoraat de voorgestelde handreiking van Merkel cum suis aan haar Europese partners veroordeeld?

De euro in de huidige vorm is volgens Royal Bank of Scotland dan gedoemd om te verdwijnen. Er ontstaat zeer waarschijnlijk

kortstondig chaos op de financiële markten, simpelweg omdat teveel partijen niet goed zijn voorbereid op dit scenario.

Europese aandelenmarkten zullen naar verwachting in eerste instantie een knauw krijgen. Bedenk echter dat er dan voor mensen als Carlos Slim, die momenteel KPN najaagt, nog aantrekkelijker wordt een positie in Europa te verwerven.

Moraal van het verhaal volgens Royal Bank of Scotland: aandelen in solide Europese bedrijven zijn op dit moment een aantrekkelijkere belegging dan veilige maar extreem laag renderende staatsobligaties van AAA landen; zorg echter wel voor voldoende bescherming tegen een plotseling sterke daling, die naar verwachting niet heel lang zal duren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content