SBM Offshore boekt resultaat in lijn verwachtingen, ziet omzet met 8% groeien

SBM Offshore zag de omzet met 17% stijgen tot USD 3,7 mrd. Het concern had in november al gewaarschuwd dat de eerder aangekondigde omzet van USD 4 mrd over 2012 niet zou worden gehaald.

De omzetgroei lag licht boven de marktverwachting van USD 3,6 mrd. Het voor impairments, voorzieningen en desinvesteringen gecorrigeerde bedrijfsresultaat steeg met 6% tot USD 550 mln.

De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers hadden USD 510 mln getaxeerd. Het EBITDA kwam licht onder de verwachting van de bank uit op USD 698 mln (taxatie: USD 747 mln). Over het algemeen kan wel worden gezegd dat de resultaten in lijn met de verwachting waren.

De meeste aandacht gaat echter uit naar de probleemprojecten Yme en Deep Panuke, maar zoals verwacht kwam daar geen belangrijk nieuws uit.

Wat dat betreft is het een meevaller dat er geen verdere tegenvallers werden gemeld. Het concern stelt dat het in een constructieve dialoog is met opdrachtgever Talisman.

Alle opties over de toekomst van het platform staan nog open, al verwacht SBM Offshore dat het platform wordt gesloopt. De poten van het platform zijn geïnspecteerd en SBM Offshore is van mening dat het platform veilig is.

SBM Offshore is nog met Talisman in discussie of er meer inspecties moeten komen voor het platform weer kan worden bemand.

De nettoschuld is met 9% gedaald naar USD 1.783 mln en de solvabiliteit zakte van 30,0% naar 27,1%. Het concern is – mede door de verkoop van niet-kernactiviteiten en de emissie van 9,95% nieuwe aandelen – binnen het bankconvenant gebleven.

Voor volgend jaar verwacht SBM Offshore een omzetgroei van 8%. Theodoor Gilissen Bankiers handhaaft het aanbevolen advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content