S. Casteleyn (Merit Capital): ‘Tweespalt creëert opportuniteit in munten groeilanden’

De economische verschillen in de wereld nemen toe. Terwijl China, Indië en vele andere groeilanden hun naam alle eer aandoen met groeicijfers van 8 % of meer, moet vooral Europa zich tevreden stellen met een groei die amper zo’n 1,5 % bedraagt.

Stefaan Casteleyn (Merit Capital): “Die tweespalt in de wereld wordt ook steeds duidelijker in de evolutie van de ratings van de verschillende landen. Terwijl Moody’s, S&P en hun collega’s bijna over elkaar vallen om de ratings van Griekenland, Ierland tot zelfs België te verlagen of in ieder geval de “outlook” op negatief te zetten, wordt de rating van China alweer verhoogd tot AA-. Na de vraag: Wanneer zal China de V.S. voorbijsteken als grootste economie in de wereld ?, is de nieuwe vraag waarschijnlijk: Wanneer zal China een hogere rating hebben dan de V.S.?”

Hoe dienen we als belegger op deze trend in te spelen ? Casteleyn: “Het is duidelijk dat zowel de FED als de ECB de officiële rentetarieven nog een hele tijd op het huidige extreem lage tarief zullen vastklikken. De FED heeft specifiek als opdracht om de economische groei op lange termijn te ondersteunen en dit betekent naar Amerikaanse normen een werkloosheidsgraad die ver onder de huidige 9,8 % ligt. De werkloosheid zal eerst dramatische moeten dalen vooraleer de FED de monetaire kraan zal kunnen beginnen dicht te draaien.”

In Europa heeft de ECB officieel enkel het beperken van de inflatie tot doel. Casteleyn: “Theoretisch zou de ECB dus sneller dan de FED tot een verhoging van de rente kunnen overgaan. In praktijk echter zal de zwakte van de PIGS-landen tot gevolg hebben dat de ECB het officiële tarief nog vele jaren extreem laag zal houden.”

Als belegger is de tweespalt tussen de groeiregio’s en de westers economieën een kans om te investeren in de munten van de Emerging Markets die nog een zeer lange tijd een (soms substantieel) hogere rente zullen bieden dan de euro of de dollar en waarvan de landen dan in de loop van de volgende jaren een alsmaar hogere rating zullen krijgen. Casteleyn: “Specifieke munten waarin wij de mooie combinatie van hogere rente en potentieel een sterkere wisselkoers zien, zijn o.a. de Braziliaanse Real, de Turkse Lyra, de Zuid-Afrikaanse rand, de Koreaanse Won en eigenlijk de munten van zowat alle andere Aziatische landen. Jammer genoeg is de Chinese Renmimbi nog niet convertibel anders zou ook deze munt ons danig kunnen bekoren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content