Russische beurs reageerde aanvankelijk positief op sancties

Asoka Wöhrmann , CIO Deutsche Asset & Wealth Management, publiceerde volgend volgend rapport over de reacties van de beurs van Moskou op het afkondigen van sancties tegen Rusland:

• De eerste reactie is positief: Aanvankelijk reageerde de Russische markt positief, waarschijnlijk omdat marktpartijen zwaardere sancties verwacht hadden.

• De banksector laat weinig directe effecten zien: De maatregelen hebben een directe impact op de banksector doordat ze Russische banken beperken in hun financieringen in euro’s en dollars. De Russische Centrale Bank heeft echter gezegd dat ze banken die te lijden hebben onder de sancties zou ondersteunen, waarmee ze de directe gevolgen verzacht en de sector stabiliseert. Er zijn enkele Europese banken met grote belangen in Rusland, maar over het algemeen is er geen reden tot grote zorg voor de sector.

• Energiesector vrijgesteld (grotendeels): Ruslands belangrijkste sector, de conventionele olieproductie, is vrijgesteld van de sancties, maar de niet-conventionele oliewinning niet. Rusland produceert geen niet-conventionele olie, en heeft ook geen industrie van betekenis die actief gereedschap of uitrustingen maakt voor de energiesector.

• Handel zou kunnen afnemen: De handel zou af kunnen nemen omdat kortetermijnleningen geraakt worden door de maatregelen. De totale invloed is vooralsnog echter nog niet te bepalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content